Chicletit ovat pop

Silloin, kun avasin Loistava-blogin, otin linjaksi kirjoittaa pienistä arkipäiväisistä asioista, jotka ovat loistavia. Nyt juhannuksen kunniaksi puhutaan todella pienestä arkipäiväisestä asiasta, näppäimistöjen liikeradoista.

Olen viimeiset reilun pari vuotta käyttänyt chiclet-näppistä, aina siitä lähtien kun vaihdoin edellisen duunin työkoneeni Macbookiin. Silloin olin vähän ennakkoluuloinen, että onkohan vaan tuollainen chiclet mistään kotoisin, ja pystyyköhän siihen sopeutumaan. Se vaikutti vähän tuollaiselta läppärinäppiskompromissilta.

Chiclet - kuva vinod, Creative Commons

Näemmä pystyin sopeutumaan, kun hetken nihkeilyn jälkeen totesin tuollaisen paljon tavallista läppärin näppistä mukavammaksi vaihtoehdoksi. Kun näppäimillä on lyhyet liikeradat, pystyy kirjoittamaan nopeammin ja pienemmällä voimalla.

Sitten päivitin kotoa vanhanmallisen iMacin uudenmalliseen ja siinä samalla vaihtui pöytäkoneenkin näppäimistö chiclet-malliseen. Olin aluksi vähän skeptinen, mutta hittolainen, se toimi täysikokoisessakin näppiksessä.

Tätä nykyä sekä työkone, että molemmat kotikoneet ovat chicletillä, enkä vaihtaisi pois. Lättänät näppäimet ovat loistavia. Kannattaa koeajaa. Logitechillä ja Applella ainakin on molemmilla hyviä lättänänäppäimiä.

Tuossa Logitechin näppäimistön myyntitekstissä on mielenkiintoinen yksityiskohta: ”Sopii myös yrityskäyttöön.” Oletko koskaan ostanut näppäimistöä, joka sopii kotikäyttöön, muttei yrityskäyttöön?

Olen täysin tietoinen, että chiclet tarkalleen ottaen ei ole oikea termi kuvaamaan kaikkia tasahattuisia lyhytliikerataisia näppiksiä, mutta käytän sitä silti, kun ”tasahattuinen lyhytliikeratainen näppis” on liian pitkä termi.