Uusinta 7: Pesukoneenne pysähtyvät vuodenvaihteessa

Kolumni on uusinta vuodelta 1999 ylioppilaskunnan lehdestä.

Pian koittaa paljon pelätty, mutta myös odotettu vuosi 2000. Usein kuulee sanottavan, että silloin kaikki alkaa alusta. Hetkinen, mietitäänpäs uudestaan. Mikä alkaa alusta? Mistä kaikki tämä kohu johtuu? Yhtään mikään ei ala alusta – itse asiassa juuri mikään ei muutu juuri mitenkään. Miksi touhotetaan uuden vuosituhannen tekijöistä? Mitä erikoista seuraavissa vuosissa tähän nykyiseen verrattuna on? Olisiko se jonkinlainen rajapyykki, vaikka emme käyttäisikään kymmenjärjestelmää? Tuskinpa, siis juhlikaamme vuoden vaihteessa kymmenjärjestelmän kunniaksi!

Jokin sentään muuttuu. Ehdottomasti parasta vuodessa 2000 on se, ettei enää minkään Ostos-TV:n esittelemän ihmevempaimen nimi voi enää olla Vipstaaki 2000, koska se alkaa kuulostaa vanhanaikaiselta viitatessaan menneisyyteen. Ah onnea! Vaan on tuossa maagisessa luvussa paljon muutakin hyvää. Vuoden vaihduttua ei yksikään maailmanlopunennustajalahkon johtaja meuhkaa enää vuosituhannen vaihteessa saapuvasta Harmagedonista. Ainutkaan tietotekniikkakonsultti ei silloin kiertele pelottelemassa yrityksiä ja tarjoamassa palveluitaan Y2k-bugin korjaamiseksi. Eikä tämän paljonpuhutun vuoden alettua kukaan vuosituhatbugin tiimoilta naistenlehdistä lukenut perheenemäntä luule, että hänen vastahankittu pesukoneensa hajoaa vuodenvaihteessa, koska uusissa pesukoneissa on kuulemma mikroprosessori, joka luonnollisesti sekoaa ’99:n muuttuessa mystiseksi ’00:ksi. Melko hienoa on myös se, ettei ensi vuonna kukaan sarkastinen Punis-toimittaja enää irvaile vuosituhatvouhottajille.

Kaikesta tuosta ihanuudesta huolimatta vuoden 2000 tuleminen ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Taatusti hirveintä vuosituhannen vaihteessa on se, kun ihmiset tappelevat siitä, milloin uusi vuosituhat alkaa. Alkaako se 1.1.2000 vai 1.1.2001? Oliko ajanlaskumme ensimmäinen vuosi nolla vai yksi? Minua ei kiinnosta pätkääkään. Minulla on ratkaisu tuohon mitäänsanomattomaan tappeluun. Tekisimmekö vaikkapa sopimuksen, että olemme jo nyt kolmannella vuosituhannella? Eikös kuitenkin tuo ajanlaskumme alku laskettu jokseenkin päin seiniä keskiajan kalenterimunkkien toimesta? Tämän ansiosta kolmas vuosituhat oikeastaan alkoi jo pari vuotta sitten. No voihan helvata, unohdin kokonaan juhlia uutta vuosituhatta!