Uusinta 2: Möttönen Insulting

Kolumni on uusinta 90-luvulta. Tämä on osa kaksi kahdeksanosaisessa sarjassa kesäuusinnoista vuosituhannen vaihteesta.

Kun olen käynyt pyörimässä sekä työntekijänä että asiakkaana eri firmoissa, olen huomannut selkeän tarpeen – monissa yrityksissä tarvittaisiin ulkopuolista insulttiapua. Joskus henkilökemiat eivät aivan pelaa ja tunnelma kiristyy. Kiristymistä pahentaisi entisestään se, että alettaisiin etsiä syyllisiä ja tappelemaan firman sisällä. Ehei, näin ei kannata tehdä. Ei silti kannata antaa ihmisten selvitä ilman solvauksiakaan. Oikeuden täytyy tapahtua ja ihmisten tulee saada kuulla kunniansa.

Joten – tässä vaiheessa insulttiyritys astuu sisään. Insulttiyrityksen liikeidea on tuottaa nimettömiä solvauspalveluja niille, jotka eivät välttämättä itse pysty tai halua solvata työtovereitaan tarpeeksi tulisesti tai tarvitsevat nimettömyyden suojaa. Kun insulttiyrityksestä tilataan insultti, insultoija tulee insultoitavaan yritykseen, kerää tietoa kohdehenkilöstä ja formuloi strategian.

Tarpeen mukaan insultoija etenee joko ammatillisten, henkilökohtaisten, ulkonäöllisten tai tusinainsulttien taktiikalla. Ammatillisiin insultteihin kuuluu esimerkiksi: ”Juokse nyt äijä mutkia, sinun markkinointistrategiasi on naula tämän yrityksen arkkuun. Ei näytä sullakaan olevan pienintäkään näkemystä mistään. Mitä oikein teet tällä alalla?” Henkilökohtaiset insultit ovat usein myös tehokkaita. ”Ei ihme, ettei täällä työpaikalla töistä ei tule mitään, kun vaan kaiket illat istut Kallion räkälöissä.” Monet meistä eivät sitten yläasteaikojen ole harjoitelleet ulkonäöllisiä insultteja – tai edes kuulleet niitä. ”Olet tainnut viime aikoina vähän lihoa. Ei täällä kukaan uskonutkaan että se olisi enää mahdollista, mutta näköjään yllätit kaikki.” Kun mikään muu ei toimi, siirrytään tusinainsultteihin. ”Harvoin näkee noin typerää ihmistä. Susta ei kyllä kukaan pidä.” Tusinainsultit perustuvatkin laadun sijasta määrään. Tusinainsultteja pitää nimensä mukaisesti tarjoilla vähintään tusinan sarjoissa.

Nykytrendi kaiken muun kuin ydinliiketoiminnan ulkoistamiseen on vahva, mutta usein henkilöstöasioissa se on jäänyt puolitiehen. Tuskin mikään yritys on itseriittoinen solvausten suhteen. Solvausten ulkoistamisella saadaan henkilökemia paremmaksi, koska ihmiset eivät hauku toisiaan, vaan solvaukset henkilöityvät ulkopuolisiin insultoijiin. Myös työaika voidaan käyttää tehokkaammin, koska ei tarvitse kytätä toisten heikkoja puolia ja miettiä sopivia sutkautuksia. Ilmapiiri rentoutuu, koska kaikkien syvimmät vihatkin sanotaan julki ja mitään ei jää hampaankoloon.

Insulttiyritysten tulevaisuus on turvattu. Kunhan ensimmäiset suomalaiset insulttiyritykset listautuvat pörssiin, voidaan odottaa ennätykset rikkovaa kasvua. Sitä odotellessa, älkää yllättykö, jos siististi pukeutunut insultoija saapuu toimistoonne insultoimaan. Olkaa yhteistyökykyisiä ja loukkaantukaa hänen puheistaan, niin säästämme kaikki aikaa ja vaivaa.